Extreme
Motorsport

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

První závod přeboru SMS – Kaplice 26.4.2014



V sobotu 26. dubna se rozjel i jihočeský Krajský přebor v motokrosu SMS Kaplice. Začínalo se jako obvykle přímo v Kaplici. Počasí bylo parádní, ale přihlášených bylo pouze 101 jezdců. To je na první závody celkem málo. Příčinou toho byl možná nedělní závod Šumavského poháru v Netolicích, každopádně důsledkem toho bylo, že se v Kaplici spojili jak třídy amatérské, tak třídy MX2 a OPEN.

Trať byla připravena dobře a na rozpravě s jezdci se řešilo spíše ono sloučení tříd, s čímž nebyl problém, neboť hodnocení bylo zvlášť a tak se aspoň zjednodušil časový harmonogram závodu.

Nejméně se dostavilo těch nejmenších, tedy závodníků ve třídě 85ccm. Bylo jich pouze osm a byli mezi nimi i dva jezdci na 65ccm, včetně jedné závodnice, Kristýny Tomíškové z Prahy. Třídu dle očekávání a zcela bezkonkurenčně vyhrál Otto Horák z Rede MX teamu, před protivínským Aloisem Vrchlavským. O třetí místo se prala trojice rakouských závodníků, nejlépe z tohoto souboje celkově vyšel teprve jedenáctiletý Marvin Salzer z Motosportu Chýnov, jehož hlavní třídou bude pro letošek zatím ještě 65ccm.

Ve třídě Veterán bylo jezdců o něco více, dalo to ale sotva na z poloviny zaplněný startovní rošt. Parádní souboje předváděli a na čele se několikrát vystřídali Martin Rybák z MX Teamu Český Krumlov a loňský jihočeský krajský přeborník Adolf Straka z Motosportu Chýnov. Prvně jmenovaný po velkých bojích viděl šachovnicový prapor dvakrát jako první a tak zaslouženě vyhrál. V cíli z něho byla vidět radost a nešetřil chválou a poděkováním směrem k pořadateli za dobrou přípravu tratě a závodů. Ve zvlášť bodované třídě byl nejlepší Zdeněk Velký z jihočeského Moto teamu Excel Racing před chýnovským jezdcem Janem Chromým. Zdeněk tak logicky vyhrál i zvlášť bodovanou třídu nad 60 let, kde bylo celkem osm jezdců. V této třídě byl druhý elegantní Jindřich Halada z Prahy, kterému na pódiu chyběla snad jen kravata.

Ve třídách Amatér se jezdci MX2 a OPEN promíchali celkem výrazně, první jízdu dokonce absolutně vyhrál nováček v této kategorii, patnáctiletý Dominik Zeman z Motosportu Chýnov. Ten se stal celkovým vítězem kategorie Amatér MX2 i když ve druhé jízdě nestačil na Martina Jozu z Dobřejovic, ten byl však klasifikován ve třídě Amatér OPEN, kde také zaslouženě vyhrál. Druhá místa brali jezdci MX teamu Český Krumlov. Ve třídě Amatér MX2 to byl Jakub Lefler, který se především ve druhé jízdě snažil dotáhnout na vítězného Dominika Zemana, což se mu ale navzdory velké snaze a částečnému stahování náskoku soupeře přeci jen nepodařilo. V kategorii Amatér OPEN pak bral stříbro Michal Adamík.

Nejrychlejší tempo vykazovali pochopitelně jezdci tříd MX2 a OPEN. Také jeli spojeni a starty se nejlépe dařily Zdeňku Blábolilovi ze Smrž MX teamu. První jízdu, při které se celkem vydatně rozpršelo, nakonec vyhrál Václav Hass z SMS Praha před Davidem Čadkem z MX Academy teamu na jihočeském stroji VM. Zdeněk Blábolil byl třetí. První dva borci se pak ale „sčuchli“ hned v prvním kole druhé jízdy na jedné z obtížných technických pasáží kaplické trati a jízdu bohužel s pohmožděninami nedokončili. Zdenek se tak stal jasným vítězem, i když úplně jednoduché to také neměl. Musel si totiž hodně hlídat drobný náskok před nestárnoucím Janem Mrázkem z Doubravice, který jel i navzdory veteránskému věku velice dynamicky a vydržel se silami vždy až do konce jízd. Honzu možná uvidíme i na pacovském MMČR v neděli 4. května, ale jestli tam opravdu vyrazí, se prý rozhodne až těsně před víkendem. Třídu MX2 nakonec vyhrál Martin Andrusiv z MX H-Racing týmu, který dojel ve druhé jízdě jako třetí absolutně.

První závod se tedy i navzdory menší jezdecké účasti vydařil a my už se můžeme těšit na ten druhý, který se pojede v sobotu 10. května v Netolicích. Jeho součástí bude i závod MMČR třídy Veterán. Tento závod se veteránům nebude počítat do seriálu KP.

Evžen Zadraži

Ruda Plch z EXTREME MOTORSPORT racing v první rozjížďce dojel na 2. místě. Ve druhé rozjížďce se mu nepovedl start a z předposledního místa po startu dojel nakonec na 4. místě a celkově skončil na pěkném 2. místě.