Extreme
Motorsport

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

MMČR JUNIOR V MOTOKROSU, NETOLICE, 29.3.2015



Navzdory poměrně brzkému datu konání byly podmínky optimální. Závod sice doprovázela nepříjemná zima a trochu vítr, povrch trati byl však ideální. V noci se závodištěm prohnal déšť, který trať optimálně zavlažil, depem v tu samou dobu bohužel nějaký nenechavec... Fandit v neděli přišlo i několik stovek diváků, ve stánku s občerstvením nezbyl ani drobek.

V nejmenší třídě 50ccm startovalo dvacet závodníků na motocyklech s automatickou převodovkou. Jeli na zkrácený profil trati. Nejlépe si počínal svěřenec Petra Masaříka, osmiletý Antonín Kabát, když vyhrál obě jízdy. Nebylo to ale vůbec jednoduché, protože za ním to v boji o zbylé vavříny celkem dost vřelo. Pravidlo nejlepšího dosaženého výsledku a v případě shody pak pravidlo lepší druhé jízdy nakonec hovořily ve prospěch o rok a půl mladšího Víti Marka juniora, kterého sice v první jízdě neminul nepříjemný pád, zaslouženě mu však patřilo celkové druhé místo. Stejně bodů měl třetí Julius Mikula. Smůlu měl v obou jízdách třetí Matěj Skořepa, zde však pravidla bodování hovořila v jeho neprospěch, celkově to dalo bohužel až čtvrté místo před Maďarem Noelem Zanoscem..

kategorii 65ccm sváděli souboje o vedoucí pozici především pozdější vítěz Martin VenhodaRadkem Větrovským. Oba vyhráli po jedné jízdě a zdatně jim sekundoval i celkově třetí v pořadíMatyáš Chlum. Za pódiovými místy pak skončili sice po vyrovnaných výkonech, které však na ty nejrychlejší nestačily, Patrik Příhoda a Rumun Marius Popovici. V této třídě startovala celá třetina zahraničních jezdců.

Třída 85ccm měla skoro celý zaplněný žebřík. Dle očekávání zde byl nejrychlejší Petr Polák, který ve svých čtrnácti letech pod vedením Jana Froňka mladšího dozrává do parametrů mladého motokrosového profesionála. Ujel všem svým soupeřům opravdu o moc, a tak se vlastně závodilo až o druhé místo. To nakonec vybojoval Daniel Stehlík. Zpočátku druhé jízdy se dařilo i třetímu v pořadíJiřímu Matějecovi, který dokonce i chvíli po horším startu Poláka peloton vodil. Hezké čtvrté místo patřilo loňskému šampiónovi třídy 65ccm Adamu Kovacsovi z Maďarska, který zase nějaký čas ukazoval záda všem svým soupeřům v jízdě první, před pátým Milanem Šturmou.

Dvoutaktní stopětadvacítky už nabízely plnohodnotné souboje motokrosově dospělých teenagerů na velkých motorkách. Se zhruba půlminutovým náskokem na čele se v obou jízdách o vedení přetahovali Slovák Martin Kohút s Kryštofem Koublem. Prvně jmenovaný nakonec přeci jen obě jízdy vyhrál a stal se tak zaslouženým vítězem, i když mu byl Kouble opravdu velmi tuhým soupeřem. Osamocen na třetím místě byl také v obou jízdách Rakušan Lukas Prammer. Až s minutovou ztrátou na vedení pak projížděli cílem další soupeři, čtvrtý byl polský jezdec Damian Kyos, pátý Petr Játi. Ruda Plch jedoucí za Extreme Motorsport racing dojel v první rozjížďce na 10. místě a v druhé na 12. místě.

Parádní podívanou přinesla třída MX2 Junior. Na startu se mezi devětatřiceti startujícími objevil i Tomas Wysocki z Polska, co loni v Petrovicích u Karviné dokázal v jednom závodě porazit všechny soupeře i v MMČR senior třídy MX2. Druhý byl celkově Jan Vondrášek, který se v obou jízdách dokázal vypořádat i s ostříleným Martinem Krčem. Ten se nakonec musel spokojit s bronzovou příčkou. Překvapením byla čtvrtá pozice Matouše Rejska před stálicí českého juniorského mistráku, Richardem Šikyňou ze Slovenska. Loňský šampión ve třídě 125ccm, Polák Gabriel Chetnicki se musel spokojit až s celkovým desátým místem.

Další závod sedmidílného juniorského šampionátu přivítá v pátek 1. května Nová Paka.

Evžen Zadražil, tiskový mluvčí závodu